Hoznak is, visznek is – ír színészhallgatók a Jókai Színházban

A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy csoport írországi egyetemista, színészhallgató vendégeskedik a Békéscsabai Jókai Színházban. Itt tartózkodásuk lassan véget ér, de még bepillantást nyertünk egy mesterségórájukra, amelyet Czitor Attila színész, a Jókai társulatának tagja vezényelt le.

A 12 fős külföldi diákcsapat tanulni és tapasztalatot gyűjteni érkezett Magyarországra, Békéscsabára az írországi Sligo városából, ahol a helyi egyetemen színész szakos hallgatóiként tanulnak. Seregi Zoltán, színház igazgatója a behir.hu-nak azt nyilatkozta: a két ország színházkultúrája merőben más, de ez nem hátrány, sokkal inkább érdekes kihívás.

– Hoznak is és visznek is, ha úgy tetszik, miközben megismerjük egymás művészetét, átemeljük egymástól a számunkra hasznosíthatónak ítélt elemeket egymás eszköztárából – fogalmazott a direktor.

Czitor Attila – aki az elmúlt két hétben mesterségórát tartott a külföldi diákoknak – elismerően nyilatkozott az együtt töltött időről. Mint mondta, fegyelmezetten, koncentráltan dolgozó csapatot ismert meg a vendégekben, akiket cserébe karakterépítésre és annak abszurd helyzetbe való átfordítására oktatta őket.

Ahogy a csapat egyik tagja, Dean Murphy fogalmazott, hazájuk egyetemi képzése sokkal inkább akadémikus irányba mozdult el, üdítő változatosság a számukra énekórákat, tánc- és mozgásórákat, illetve egyéb szakmai gyakorlatokat elsajátítani a magyar nyelvű színház segítségével.

https://behir.hu/hoznak-is-visznek-is-ir-szineszhallgatok-a-jokai-szinhazban

X